Kurssit

Yleistä QuoVadis Sailingin purjehduskursseista

QuoVadis Sailing on PORY Purjehduksenopettajat ry:n auktorisoitu purjehduskoulu ja alla löytyvät kurssit noudattavat Traficomin auditoimaa PORY:n kurssijärjestelmää

Purjehduskurssit jakautuvat teoriaosuuteen ja käytännön harjoituksiin. Selkeänä painopisteenä on itse vesillä tapahtuvassa aktiivisessa purjehduksen käytännön harjoittelussa. QuoVadiksen kurssiveneissä vallitsee positiivinen ja kannustava ilmapiiri, jossa oppimiselle annetaan aikaa ja tilaa. Erityistä huomiota kiinnitetään kaikessa toiminnassa turvallisuuteen ja hyviin merimiestapoihin. 

Kurssit toteutetaan joko Helsingissä tai retkikursseina.

KURSSIT HELSINGISSÄ (KOTISATAMA TERVASAARESSA)
Helsingissä pidetyillä kursseilla lähdetään aamusta tai iltapäivästä merelle ja palataan illalla takaisin samaan satamaan. Kurssit järjestetään usein ns. pitkinä viikonloppuina, eli aloitetaan joko keskiviikon tai torstain sekä perjantain iltana ja jatketaan käytännön harjoituksia lauantaina ja sunnuntaina. Teoriaosuus pidetään jo aikaisemmin etänä. 

RETKIKURSSIT
Retkikursseilla opetellaan purjehdustaitoja sopivia päivämatkoja purjehtien ja illaksi saavutaan eri retkisatamiin. Teoriaosuus sisältyy retkikurssin päiväohjelmiin. Retkipurjehduksilla yövytään ja ruokaillaan veneessä tai saarissa. Majoituspaikka veneessä sisältyy retkikurssin hintaan. Ruokakulut, satamamaksut ja polttoainekulut katetaan yhteisesti venekassasta. Mahdolliset henkilökohtaiset ravintolakulut, saunamaksut yms. maksaa jokainen itse.

Purjehtijakurssi

TÄRKEIMMÄT TIEDOT

Kesto: kurssin minimikesto on 32 tuntia / 4 päivää.

Ryhmäkoko: max. 4 henkilöä plus kouluttaja(t). Kurssit toteutuvat, jos osallistujia on vähintään kolme (retkipurjehduksilla vähintään 4).

Ennakkovaatimukset: uimataito, aikaisempaa purjehdus- tai navigointikokemusta ei vaadita.

Ikäraja: minimi-ikä on 15 vuotta.

Hinta: 490 euroa (kurssi Helsingissä) tai 530 euroa (retkikurssi).

Hintaan sisältyy opetuksen lisäksi: oppimateriaali ja suorituskortti, kahvi- ja tee, retkikursseilla majoitus veneessä.

Kotisatama: Merihaan veneseuran laituri Tervasaarenkannaksella, Helsingissä.

KURSSIN KUVAUS

Purjehtijakurssi on tarkoitettu aloitteleville purjehtijoille, jotka haluavat tulla aktiivisiksi ja osaaviksi purjeveneen miehistön jäseniksi.  Purjehtijakurssille et tarvitse aikaisempaa kokemusta purjehduksesta tai veneilystä.

Kurssin jälkeen pystyt osallistumaan kaikkiin päivittäisiin purjehdustoimintoihin. Osaat mm. ohjata veneen, suorittaa purjeiden nostot- ja laskut, reivata purjeet ja tehdä niihin tarvittavat säädöt vaihtelevissa sääolosuhteissa. Kykenet lisäksi osallistumaan ankkurointiin ja rantautumismanöövereihin, hallitset väistämissäännöt, olet perillä päivänavigoinnin perusteista ja tiedät purjehdussanaston keskeiset käsitteet. Lisäksi ymmärrät herkän meriluonnon merkityksen ja olet tietoinen hyvistä merimiestavoista.

KURSSIN SISÄLTÖ

 1. Merisanaston, veneen osien, rikin ja purjeiden tuntemus
 2. Köydet ja solmut
 3. Purjeiden käsittely
 4. Lähdöt ja rantautumiset
 5. Veneen ohjaaminen ja purjehdus
 6. Meriteiden säännöt
 7. Sääoppi
 8. Henkilökohtaiset turvavarusteet ja hätävarusteet
 9. Tulipalon ennaltaehkäisy ja sammutus
 10. Mies yli laidan (MOB)
 11. Veneilytavat
 12. Osallistuminen yleisiin jokapäiväisiin tehtäviin sekä kannella että kannen alla.

ILMOITTAUTUMINEN

Valitse haluamasi kurssi ja ajankohta tapahtumakalenterista ja täytä ilmoittautumislomake. Ilmoittautumisen jälkeen saat laskun 70 euron varausmaksusta, jonka maksamalla vahvistat ilmoittautumisesi.

Saaristopäällikkökurssi

TÄRKEIMMÄT TIEDOT

Kesto: kurssin minimikesto on 32 tuntia / 4 päivää. 

Ryhmäkoko: max. 4 henkilöä plus kouluttaja. Kurssit toteutuvat, jos osallistujia on vähintään kolme (retkikurssilla vähintään 4). Kurssiveneissä voi olla miehistön jäseninä purjehduskurssilaisia.

Ennakkovaatimukset: uimataito ja suositeltu purjehduskokemus, joka on ennen kurssille osallistumista vähintään 100 merimailia. Lisäksi kurssille osallistuminen edellyttää saaristopäällikkökurssin navigointiteorian tasoista tietämystä (esim. Saaristolaivuri tai Navigointi 1).

Ikäraja: minimi-ikä on 16 vuotta.

Hinta: 530 euroa (kurssi Helsingissä) tai 570 euroa (retkikurssi)

Hintaan sisältyy opetuksen lisäksi: oppimateriaali ja suorituskortti, kahvi- ja tee, retkikursseilla majoitus veneessä.

Kotisatama: Merihaan veneseuran laituri Tervasaarenkannaksella, Helsingissä.

KURSSIN KUVAUS

Purjehtijakurssin jälkeen voi syventää taitoja saaristopäällikkökurssilla. Saaristopäällikkökurssi antaa perusvalmiudet toimia purjeveneen kipparina tutuilla vesillä päiväsaikaan ja hyvissä olosuhteissa.

Voit tulla saaristopäällikkökurssille myös ilman purjehtijakurssin suoritusta, mikäli olet jo hankkinut vastaavat taidot purjehtimalla ja sinulla on tarvittava navigointiosaaminen

Kurssilla perehdyt reittisuunnitteluun ja lisäksi syvennetään mm. päivänavigointia, purjeiden säätöä erilaisissa olosuhteissa sekä turvallisuutta ja päällikön tehtäviä veneessä.

Kurssin jälkeen sinulla on valmiudet harjoitella omatoimisesti Saaristopäällikkötutkintoon, joka on osoitus tarvittavasta käytännön veneilytaidosta Kansainvälistä huviveneen kuljettajan pätevyyskirjaa varten.

KURSSIN SISÄLTÖ

 1.  Valmistautuminen merelle
 2. Kansityöskentely
 3. Veneenkäsittely koneajossa
 4. Veneenkäsittely purjein
 5. Navigointi
 6. Meriteiden säännöt
 7. Sääoppi
 8. Huolto- ja korjaustoimenpiteet
 9. Veneen muonittaminen ja varustaminen
 10. Hätätilanteet
 11. Matkanteko ja kyvykkyys kipparina 

ILMOITTAUTUMINEN

Valitse haluamasi kurssi ja ajankohta kurssikalenterista ja täytä ilmoittautumislomake. Ilmoittautumisen jälkeen saat laskun 70 euron varausmaksusta, jonka maksamalla vahvistat ilmoittautumisesi.