Kurssit

Yleistä QuoVadis Sailingin purjehduskursseista

QuoVadis Sailing on PORY Purjehduksenopettajat ry:n auktorisoitu purjehduskoulu ja alla löytyvät kurssit noudattavat PORY:n laatujärjestelmää. 

Purjehduskurssit jakautuvat teoriaosuuteen ja käytännön harjoituksiin. Selkeänä painopisteenä on itse vesillä tapahtuvassa aktiivisessa purjehduksen käytännön harjoittelussa. Erityistä huomiota kiinnitetään kaikessa toiminnassa turvallisuuteen ja hyviin merimiestapoihin. QuoVadiksen kurssiveneissä vallitsee positiivinen ja kannustava ilmapiiri, jossa oppimiselle annetaan aikaa ja tilaa.

Kurssit toteutetaan joko satamakurssina tai retkikurssina. Satamakursseilla lähdetään aamusta tai iltapäivästä merelle ja palataan illalla takaisin samaan satamaan. Satamakurssit järjestetään usein ns. pitkänä viikonloppuna, eli aloitetaan torstain ja perjantai iltoina ja jatketaan käytännön harjoituksia lauantaina ja sunnuntaina. Teoriaosuus pidetään jo aikaisemmin etänä. 

Retkikurssilla opetellaan purjehdustaitoja sopivia päivämatkoja purjehtien ja illaksi saavutaan eri retkisatamiin. Retkipurjehduksilla yövytään ja ruokaillaan veneessä tai saarissa. Ruoka hankitaan ja valmistetaan yhdessä ja se ei sisälly kurssin hintaan.

Purjehtijakurssi

TÄRKEIMMÄT TIEDOT

Kesto: 32 tuntia / 4 päivää

Ryhmäkoko: Max. 4 henkilöä plus kouluttaja(t). Kurssit toteutuvat, jos osallistujia on vähintään kolme.

Ennakkovaatimukset: Ei vaadita aikaisempaa purjehdus- tai navigointikokemuksia.

Ikäraja: 15 vuotta

Hinta: 495 euroa

Hintaan sisältyy opetuksen lisäksi: Oppimateriaali, venevakuutus käytännönosuuksien ajaksi, kahvi- ja tee, retkipurjehduksissa majoitus veneessä.

Kotisatama: Merihaan veneseuran laituri Tervasaarenkannaksella, Helsingiss

KURSSIN KUVAUS

Purjehtijakurssi on tarkoitettu aloitteleville purjehtijoille, jotka haluavat tulla aktiivisiksi ja osaaviksi purjeveneen miehistön jäseniksi.  Purjehtijakurssille et tarvitse aikaisempaa kokemusta purjehduksesta tai veneilystä.

Kurssin jälkeen pystyt osallistumaan kaikkiin päivittäisiin purjehdustoimintoihin. Osaat mm. suorittaa purjeiden nostot- ja laskut, reivata purjeet ja tehdä niihin tarvittavat säädöt vaihtelevissa sääolosuhteissa. Kykenet lisäksi osallistumaan ankkurointiin ja rantautumismanöövereihin, hallitset väistämissäännöt, olet perillä päivänavigoinnin perusteista ja tiedät purjehdussanaston keskeiset käsitteet. Lisäksi ymmärrät herkän meriluonnon merkityksen ja olet tietoinen hyvistä merimiestavoista.

KURSSIN SISÄLTÖ

 1. Merisanaston, veneen osien, rikin ja purjeiden tuntemus
 2. Köydet ja solmut
 3. Purjeiden käsittely
 4. Lähdöt ja rantautumiset
 5. Veneen ohjaaminen ja purjehdus
 6. Meriteiden säännöt
 7. Sääoppi
 8. Henkilökohtaiset turvavarusteet ja hätävarusteet
 9. Tulipalon ennaltaehkäisy ja sammutus
 10. Mies yli laidan (MOB)
 11. Veneilytavat
 12. Osallistuminen yleisiin jokapäiväisiin tehtäviin sekä kannella että kannen alla.

ILMOITTAUTUMINEN

Valitse haluamasi kurssi ja ajankohta alla olevasta kurssikalenterista ja täytä ilmoittautumislomake. Ilmoittautumisen jälkeen saat laskun 60e varausmaksusta.

Saaristopäällikkökurssi

TÄRKEIMMÄT TIEDOT

Kesto: 32 tuntia / 4 päivää plus erillinen satama- / päällikkötreeni (n. 4h)

Ryhmäkoko: Max. 4 henkilöä plus kouluttaja. Kurssit toteutuvat, jos osallistujia on vähintään kolme. Kurssiveneissä voi olla miehistön jäseninä purjehduskurssilaisia.

Ennakkovaatimukset: Suositeltu purjehduskokemus ennen kurssille osallistumista on vähintään 100 merimailia. Kurssille osallistuminen edellyttää saaristopäällikkökurssin navigointiteorian tasoista tietämystä.

Ikäraja: 16 vuotta

Hinta: 530 euroa

Hintaan sisältyy opetuksen lisäksi: Oppimateriaali, venevakuutus käytännönosuuksien ajaksi, kahvi- ja tee, retkipurjehduksissa majoitus veneessä.

Kotisatama: Merihaan veneseuran laituri Tervasaarenkannaksella, Helsingissä.

KURSSIN KUVAUS

Purjehtijakurssin jälkeen voi syventää taitoja saaristopäällikkökurssilla. Saaristopäällikkökurssi antaa perusvalmiudet toimia purjeveneen kipparina tutuilla vesillä päiväsaikaan ja hyvissä olosuhteissa.

Voit tulla saaristopäällikkökurssille myös ilman purjehtijakurssin suoritusta, mikäli olet jo hankkinut vastaavat taidot purjehtimalla ja sinulla on tarvittava navigointiosaaminen (esim. saaristolaivuri tai navigointi1)

Kurssi … perehdyt mm. reittisuunnitteluun ja opit toimimaan purjeveneen päällikkönä suotuisissa oloissa päiväsaikaan. Lisäksi syvennetään mm. päivänavigointia, purjeiden säätöä erilaisissa olosuhteissa, turvallisuutta ja päällikön tehtäviä veneessä. 

KURSSIN SISÄLTÖ

 1.  Valmistautuminen merelle
 2. Kansityöskentely
 3. Veneenkäsittely koneajossa
 4. Veneenkäsittely purjein
 5. Navigointi
 6. Meriteiden säännöt
 7. Sääoppi
 8. Huolto- ja korjaustoimenpiteet
 9. Veneen muonittaminen ja varustaminen
 10. Hätätilanteet
 11. Matkanteko ja kyvykkyys kipparina 

ILMOITTAUTUMINEN

Valitse haluamasi kurssi ja ajankohta alla olevasta kurssikalenterista ja täytä ilmoittautumislomake. Ilmoittautumisen jälkeen saat laskun 60e varausmaksusta.