Kevään ensi purjehduksella…

Kevään ensi purjehduksella. Tapana on ollut laittaa purjevene veteen aikaisin viimeistään silloin, kun jäät lähtee. Tänä koronakeväänä ei ollut huolta jäistä. En muista, että koko elämäni aikana olisi ollut jäätöntä talvea Espoonlahdella. Maaliskuun loppupuolella oli viikon verran sen verran lämpöä, että oli mahdollista hoitaa myrkyt pohjaan ja puhdistaa sekä vahata veneen kyljet.  

Aprillipäivänä koitti veneenlasku ja mastonnosto.  Meillä on ollut tapana säilyttää kaikki veneen tavarat laatikoissa yhdessä ja samassa paikassa. Sieltä ne on helppo tuoda veneelle kerralla. Kun kaikki on veneellä ja käsillä, veneen purjehduskuntoon laitto sujuu nopeasti. Niinpä sitten 5.4. päästiin tekemään testilenkki Espoonlahdella. Kaikki toimi hyvin ja vene oli valmis tulevan kauden purjehduksille.

 

Purjehduksen kannalta pääsiäisviikko näytti hyvältä. Tuulet olivat tosin navakoita tai kovia, mutta se ei haitannut. Tiistaina 7.4 irrotettiin köydet ja suunnattiin keula kohti Porkkalaa. Länsiluoteinen tuuli puhalteli 7-11 sekuntimetrin voimalla, joten tiedossa oli 15-16 mailin kryssi Porkkalanniemellä sijaitsevalle Lähteelän ulkoilualueelle. Puuskissa tuulen voima Espoonlahdella oli taas reipas.  Navakassa perustuulessa puuskat maiden reunustamalla lahdella ovat kovia. Parhaimmillaan mittari käväisi 15 sekuntimetrissä ja puuskan  voima tuntui sekä  takilassa että rungossa. 

Kun päästiin lahdelta ulos tuulenpuuskat rauhoittuivat vähän. Näin aikaisin keväällä merellä ei ole liikennettä ja saimme purjehtia yksin. Tuulta oli sen verran, että helpotimme hommaa reivaamalla sekä ison että rullagenoan. Kryssimme Låga Räfsölle saakka, missä laskimme purjeet ja ajelimme koneella Lähteelän typötyhjään laituriin. 

quovadis-sailing purjehdus Espoossa
quovadis-sailing purjehdus Espoossa

Kahvit laiturissa ovat harvoin maistuneet näin hyvältä. Yllättävää kyllä laiturille tuli sähköä, vaikka satama muuten olikin suljettu. Maksoimme mobile payllä 5 euroa sähköistä kahvilan seinällä olevan ohjeen mukaan. Ilta sujui ulkoilun ja veneen kanssa puuhailun merkeissä.

Ulkoilualueella oli kyllä muuta väkeä, jotka olivat tulleet paikalle autoilla. Koronan takia grilleille kokoonnuttiin perhekunnittain vuorotellen. 

Aamulla heräiltiin keväiseen merilintujen lauluun hyvin nukutun yön jälkeen. 

Meriluonto heräili kevääseen ja aamiaisella oli kiva katsella joutsenten lentoa ja kuunnella kutsuääniä. Haahkat ja satapäiset allilaumat uiskentelivat aalloilla ja paluumatkalla nähtiin jopa merikotka Södergattenin luodolla, jonka merimetsot ovat ottaneet omakseen.

Kevään ensi purjehdus Espoossa
Kevään ensi purjehdus Espoossa

Paluumatka sujui vähän samanlaisissa tuulioloisssa hyvässä slöörissä kohti Marinsatamaa. Loppumatkasta kurssi muuttui niin paljon, että viimeiset pari mailia luovittiin puuskaisessa luoteistuulessa.  Retki oli mukava ja onnistunut kaikin puolin. Tuntui hyvältä päästä taas pitkästä aikaa merielämän pariin. Olihan edellisestä purjehdusreissusta Seychelleille kulunut jo toista kuukautta. Mutta se onkin jo kokonaan uuden jutun aihe.

Purjehduterveisin 

Kari

Sail fast – live slow

 

Tervetuloa kanssamme iltaseiluulle!

Leave a comment